Nieuws uitgroep 7-8
Na een heerlijke zomervakantie kwam in augustus 2022 een nieuwe groep 7 en 8 bij elkaar in een schoon en fris lokaal. Groepsvorming Groepen maken altijd een aantal fases door. Daar besteden wij op De Burcht veel aandacht aan. In de fases van de groepsvorming bepalen alle kinderen bewust of onbewust hoe de groep zich zal gaan gedragen. Bij elke fase hoort een bepaald verloop. De leerkracht anticipeert op dit verloop en buigt het proces om ten gunste van een positief groepsklimaat. In een goed werkende groep met een fijne sfeer is er eerder sprake van welbevinden en is er minder kans op probleemgedrag wat de sociaal emotionele en de cognitieve ontwikkeling ten goede komt.
Forming De eerste fase is de formingsfase. De kinderen kennen elkaar nog niet, en als de groep van vorig jaar bij elkaar is gebleven, weten de kinderen niet of alles bij het oude is gebleven. Het is een verkenningsfase, die bij nieuwe groepen een paar weken duurt. Bij groepen die elkaar al kennen duurt deze fase wat korter. In deze fase is het de taak van de leerkracht om te zorgen voor veiligheid en zich open te stellen voor de kinderen.
In onze groep 7-8 deed de groep energizers om met elkaar te leren omgaan: samen kleuren, samen luisteren, samen werken, samen lezen enz. Zo leren ze met elkaar om te gaan en zich te ontwikkelen. Dat ging al steeds iets beter. We deden de energizers binnen in de klas, buiten en ook in de gymlessen. In deze fase staan welbevinden en betrokkenheid van de kinderen centraal. Het gaat om de relatie met andere kinderen en de relatie met de leerkracht.
Op naar het volgende thema, groeten van groep 7-8 en juf Petra E. | Leerkrachten: Juf Petra
Het tweede thema hoorde bij geschiedenis. De Gouden eeuw werd besproken, Speurtocht deel 6 en 7 hoort daarbij. In de Gouden Eeuw leerden we over grachtenhuizen en landhuizen, rijkdom maar ook armoede bij de mensen, kinderen die buiten speelden of juist alleen maar binnen. We schilderden de Nachtwacht van Rembrandt en ontdekten waarom de grachten zo vies waren in die tijd. Tijdens de Kinderboekenweek was het thema 'gi ga groen’. Lezen, lezen, lezen en voorlezen hebben we heel veel gedaan, een voorstelling van LezenOké gezien en nieuwe boeken bekeken: over broers die bij elkaar willen blijven, die samen naar het bos gaan en uiteindelijk weer thuiskomen bij hun vader en moeder. We hoorden over een stamboom, daarin staat je familie en jij en je broers en zussen ook. In een werkboekje maakten we lessen die horen bij dit thema Gouden Eeuw en KBW. Blijf vooral lezen en voorlezen, het is belangrijk voor uw kind en bovendien ook erg leuk! In de herfstvakantie die voor ons ligt, is het ook leuk om boeken te lezen die gaan over de herfst en de andere seizoenen. Op de foto's ziet u een impressie van ons werk.
|
November 2022. De herfstvakantie ligt allang weer ver achter ons. Vanuit ons lokaal kijken we zo naar buiten naar de bladeren die vallen. Sint is al in het land en straks vieren we Sinterklaasfeest met elkaar in de klas.
We werken hard in deze groep7/8, zijn heel sportief en doen altijd erg ons best. De eerste methodetoetsen zijn al gedaan, bij Engels praten we veel en doen Engelse spelletjes bij Talentontwikkeling (TO).
Bij Thema 3 Aardrijkskunde leerden we over landschappen, wonen, vervoer, en de landen van Europa, we deden topo bij Zuid-Holland en leerden de speciale dingen die bij een land horen. Schrijven deden we in werkboekjes, die ziet u op de foto's. We ontdekten onze eigen woonplaats en de molens van Kinderdijk.
We kleurden de landen van Europa, ontdekten waarom vliegtuigen vliegen. Zie het resultaat op de bijgaande foto's.
Later hoort u weer meer van groep 7/8.......... |
Agenda |