Bijzondere ondersteuning voor leerlingenPassend Onderwijs verplicht iedere school of kindcentrum tot het hebben van een School OndersteuningsProfiel dat de ondersteuning van die school/kc beschrijft. Het profiel geeft uiting aan de zorgplicht en is onderdeel van het schoolplan. Het zorgplan van het SWV RiBA biedt als aanvulling op de school-ondersteuningsprofielen een dekkend, complementair onderwijszorgaanbod, zo nodig in regionale samenwerking. Voor bijzondere ondersteuning zijn de belangrijkste mensen op het kindcentrum natuurlijk de groepsleerkrachten, de vakleerkrachten en de onderwijsassistenten die de leerkrachten van diverse groepen ondersteunen. Daarnaast is aan elke groep een intern begeleider verbonden. Zij ondersteunt systematisch de leerkracht bij het uitvoeren van zijn of haar taak volgens de zorgcyclus die we binnen de Burcht hebben. Samen met de andere ib-ers, de orthopedagoog en de teamleider Zorg & Onderwijs vormen ze het zorgteam van de Burcht. Het zorgteam maakt beleid op gebied van zorg en onderwijs, draagt zorg voor de juiste uitvoer van de zorgcyclus binnen het kindcentrum, volgt de ontwikkelingen van de leerlingen en ondersteunt de leerkracht bij het uitvoeren van zijn taak. Op het moment dat een leerling op zorgniveau 3 is neemt de ib-er verantwoordelijkheid voor de zorg van de leerling over van de leerkracht en volgt er in samenspraak een intensief traject van bijv. extra hulp, onderzoek, doorverwijzing.
Op de Burcht komt u naast de leerkrachten ook onderwijsondersteunend personeel tegen. Remedial-teachers, interne begeleiders, een gedragscoördinator en ambulante begeleiders. De leerlingen op de speciale school kunnen rekenen op hun extra steun. Aan school verbonden hulpverleners
De Orthopedagoge maakt deel uit van het Zorgteam van de het kindcentrum. Zij houdt de ontwikkelingslijnen van de leerlingen in de gaten, kan kinderen testen en verwerkt de cijfermatige informatie in het dossier van de leerlingen. Ook adviseert zij het team in mogelijk te nemen interventies.
Op Kindcentrum de Burcht is een locatie van De Spraakfabriek gevestigd. Wanneer uw kind zorg nodig heeft op het gebied van het praten, de spraak, het begrijpen van taal en het vertellen kunt u bij ons terecht. Ook op het gebied van lezen en spelling. U kunt een afspraak maken via 0180-428690 of op Logopedie Ridderkerk - Logopedie voor alle leeftijden (spraakfabriek.nl) De logopedische behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar van uw kind. De kosten hiervoor worden rechtstreeks gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Voor aanmelding bij onze praktijk is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig. De logopedische behandeling begint met een gesprek met u waarin de hulpvraag besproken wordt om de klacht zo goed mogelijk in kaart te brengen. Na dit intakegesprek wordt tijdens de volgende behandelingen een spraaktaalonderzoek gedaan. Samen met u zal een behandelplan opgesteld worden zodat uw kind zo goed mogelijk geholpen zal worden.
Een kinderfysiotherapeut behandelt kinderen van De Burcht tijdens schooktijd. Zij is niet in dienst van De Burcht, maar houdt praktijk in SKC De Burcht. Op deze manier kunnen kinderen onder schooltijd behandeld worden en is er geen verlies van reistijd. De behandeling wordt bekostigd via de (aanvullende) zorgverzekering van de leerling.
Vanaf 1 april 2012 houdt een PMT-er 1 dag per week zijn praktijk op De Burcht. Kinderen worden, op voorstel van De Burcht, doorverwezen. Zij is niet in dienst van De Burcht, maar houdt 1 dag per week praktijk in SBO De Burcht. Op deze manier kunnen kinderen onder schooltijd behandeld worden en is er geen verlies van reistijd, maar ook geeft de PMT-er handelingsadviezen aan de leerkracht. De behandeling wordt bekostigd via de zorgverzekering van de leerling. Voor vergoeding is een aanvullende verzekering nodig.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is een inlooppunt waar ouders, jongeren en professionals voor alle vragen rondom opvoeden en opgroeien vrijblijvend terecht kunnen. In het Centrum werken jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen, pedagogen en maatschappelijk werkers samen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft dus alle expertise in huis. Dat is handig, want hierdoor weet u zeker dat u op het juiste adres bent. Daarnaast werkt het Centrum voor Jeugd en Gezin ook nauw samen met organisaties die betrokken zijn bij jeugdigen en gezinnen, zoals het onderwijs en kinderdagverblijven. Wilt u meer weten over het Centrum voor Jeugd en Gezin uit de gemeente waar u woont, ga dan naar onze pagina over het CJG
De onderzoeken van de schoolarts zijn onderdeel geworden van het basisprogramma vanuit het CJG. Het CJG biedt elk kind dit basisprogramma aan, waarvan de wel bekende bezoeken aan het consultatiebureau en de vaccinaties een onderdeel zijn. Vanuit dit basisprogramma worden de kinderen uit groep 2 uitgenodigd voor een consult bij de schoolarts en haar doktersassistent en worden de groepen zeven bezocht door een jeugdverpleegkundige.
Het kan zijn dat uw kind naast onderwijs ook aanvullende hulp en steun nodig heeft. Wij kunnen u daar vanuit het kindcentrum – in goed overleg tussen u, de leerkracht en één of meer leden van ons zorgteam – over adviseren. Op die manier hopen we een goede afstemming te bereiken tussen datgene wat wij doen en datgene wat externe hulpverleners doen De Burcht is een zwaar arrangement in het samenwerkingsverband RiBA. Voor een uitvoerige beschrijving van de Zorg zoals wij die in De Burcht vorm hebben gegeven en welke ondplan]ersteuning SBO De Burcht kan bieden staat beschreven in het [noImage|NL|link;DWNLD;direct;101227|nvt|zorgplan] van het kindcentrum |