Veilige omgeving - Gewenst en ongewenst gedrag

Veilige omgeving

Gewenst en ongewenst gedrag

Op ons kindcentrum verwachten wij dat de kinderen en professionals op een prettige manier met elkaar omgaan. Om gewenst gedrag te stimuleren, geven we het goede voorbeeld aan onze kinderen. Om te laten zien hoe wij een veilige omgeving vormen en om de aanpak hiervan inzichtelijk te maken, hebben we een gedragsprotocol [link] ontwikkeld. Hierin staat beschreven welke stappen er worden genomen en op welk moment en wat er van onze professionals, kinderen en ouders wordt verwacht.

 

Ook van de ouders verwachten we dat we prettig met elkaar omgaan. Een groot deel van de dag verblijven de kinderen op ons kindcentrum. Daarbij nemen we een stukje opvoeding over van de ouders. Belangrijk is dat kindcentrum en ouders samenwerken. Een belangrijke voorwaarde voor die samenwerking is respect. We willen ouders begrijpen, maar wij kunnen niet alles. Daarom geven wij in gesprekken duidelijk aan waar onze grenzen liggen, namelijk wat wel en niet binnen ons bereik en onze verantwoordelijkheid ligt. Wanneer het kind voelt dat ouders en kindcentrum op één lijn zitten, schept dit duidelijkheid. Zo weet het kind waar hij aan toe is. Onze gesprekken met ouders worden gekenmerkt door openheid. In goed overleg werken we aan een positief perspectief en een realistisch beeld. Wij benaderen ouders met respect en verwachten dat zij ons ook respectvol benaderen. Dat betekent dat we rustig met elkaar spreken, onze emoties de baas blijven, niet schelden en willen luisteren naar elkaar.

 

Omdat we veiligheid heel belangrijk vinden, accepteren we geen inbreuk op onze regels, van niemand, dus ook niet van ouders. U leest er hier meer over. Bij herhaaldelijk ernstig ongewenst gedrag door een kind kunnen we drie maatregelen nemen: time-out, schorsing en verwijdering.